Search Login

Demokraten, innlegg 9. november

Navn og tall

En av mine mange onkler het Thorleif, i det minste har jeg trodd at det var hans døpenavn, men for noen uker siden møtte jeg en dame som kunne fortelle meg noe som endret min kunnskap om min inngiftede onkel. ”Nei, nå skal du høre,” sa hun, ”hans rette navn var Tollef.” Da jeg smilte litt tvilende til dette, fortalte hun med stor troverdighet at onkel Thorleif var det tolvte barnet i søskenflokken. ”Derav navnet Tollef,” forklarte hun.

Mer av tallenes tale

Som en parallell til denne korrigerte biten av vår privatsfære, kan vi nevne en annen tallrik Fredrikstad-familie. Familien Madsen har gjennom generasjoner skrevet sitt navn inn i byens musikkliv. Hans Madsen og hans syv sønner var ensbetydende med ”Madsens Orkester”. Dette hadde sin storhetstid på 1920 – 30-tallet. Den yngste sønnen var født i 1914, ni år etter at Norge hadde fått sin selvstendighet. Han fikk navnet Håkon fordi han var ”den syvende”. Både han og brødrene Sverre, Erik og Gunnar hadde musikken som profesjon hele livet.  

Fra arkivene

Det er antakelig flere blant oss som går med noen skjulte tallkoder knyttet til navnet sitt. Lærer Arne Langseth gransket på midten av forrige århundre landets kirkebøker, militære ruller og andre kilder, på jakt etter originale og selvforklarende navn. Noen av navnene var knyttet til tall.

En gutt ble kalt Tomas, og en muntlig kilde opplyste at han var oppkalt etter sine bestefedre. Langseth sjekket dette i kirkebøkene. Det viste seg at begge bestefedrene het Mads, - altså ”to mads”. 

Et pikebarn fikk det originale navnet ”Anna Trejula”. Hun var født på natten mellom annen og tredje juledag.

Telleleker

I vår barndom lærte vi en regle som var spunnet omkring tallene fra en til tjue. Det er jo vanlig at slike muntlig overlevert gods får ulike versjoner,  og med verdifull hjelp fra Heidi Marie Hansen håper jeg å treffe andre leseres erindringer om barndommens tallmagi:

Det var en mann som det var god to i - han var hard som tre og ville aldri fire. Han hadde fem brødre, sjæl var han den sjette. Han het Syver Ottesen og bodde ved Nilen. Somme ti'er satt han ved elve-bredden og så på tollerne, men det ble litt trettende i lengden. Hans fjortende sønn fylte femten den sekstende, men det gav han sytten i for han hadde sotti atten ganger på nr. 19 for tjueri!

”Telleregle for sure barn”

Vi aner nok en oppdragersk pekefinger bak den neste ordleken:

Elleve, troll, gretten, furten, femten

Å telle er å eie

Alf Prøysen virkeliggjør tellingens skjulte makt gjennom historien om ”Geitekillingen som kunne telle til ti”. ”Nei, han teller oss,” protesterte alle dyrene. Å telle er å dominere, å ha makten over. Fra skoleliv, militærvesen og samfunnets mange registere har vi erfart at vi er fanget, tellet og eid. Vi går snart inn i tiden da vi igjen får høre historien om keiser Augustus og hans håndgangne mann Qvirinius i verdenshistoriens mest kjente folketelling. Allerede for to tusen år siden handlet det hele om makt.

Elling

Ellinga, vellinga

Vat'lands-guten,

slo til kjerringa

midt på truten.

Det skal du ha

ditt stygge troll

bare for’u ikke

kunne telle til tolv

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 – 12

Og med siste tall i ukens elling er vi tilbake til vår nyoppdagede slektning, - onkel Tollef.

 

Kommentarer, protester, spørsmål eller andre innspill kan rettes til tlf 97654563 eller til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Artikkeloversikt