Search Login

Demokraten, innlegg 7. september

Otei

Barnebarn Martin har alltid vært en frisk fyr, og har blant annet bidratt med et positivt internuttrykk når vi skal bekrefte noe. ”Otei,” sier vi og minnes muntert hvordan Martin som tråring lanserte sin utgave av et verdensledende ord, nemlig OK.

OK

Den amerikanske språkprofessor Allan Metcalf har skrevet en bok om ordet OK (OK: The Improbable Story of America's Greatest Word. New York: Oxford University Press, 2010), hvor han påstår at OK er verdens mest trykte og uttalte ord. OK vinner til og med over de første ”ma”–lydene fra verdens babyer.

Historien om OK

Det verserer flere teorier om opprinnelsen til ordet. Ovennevnte professor holder seg til teorien om at OK er en forkortelse av oll korrekt, en spøkefull feilskriving av beskjeden all correct. Dette var en alminnelig brukt godkjenningsformulering på offentlige dokumenter i USA på 1830-tallet. Foreløpig er det temmelig dunkelt hvordan en slik feilskriving kunne få slik popularitet, men hvis vi kobler dette til det tilstundende presidentvalget i 1836, begynner det å svinge! Den heteste presidentkandidaten, Martin van Buren, som vant valget, gikk under navnet Old Kinderhook. Hans støttespillere dannet OK Club, og det var trolig denne gruppen som koblet presidentens og klubbens initialer sammen og dannet OK (oll korrekt).

Andre teorier

Det meget anerkjente oppslagsverket Brewer’s Dictionary of Phrase and Fable holder imidlertid en annet teori for å være mer sannsynlig. Her kobles OK til den pågående slavehandel i USA på 1830-tallet. På det afrikanske stammespråket Mandingo skal ”O ke” bety all right, og på stammespråket Wolof sier man ”waw kay” når en vil uttrykke ja, virkelig. Bruken av godkjenningsfrasen OK (Okay) i de toneangivende Ny England-statene på slutten av 1830-årene kan skyldes den konstante språklige innflytelsen fra flyktninger fra de sørlige slavestatene. I europeiske språk (engelsk) ble OK første gang registrert i 1839.

Utvidet bruk

Det sies at overgangen fra den formelle OK-godkjenningen til den folkelige bruken har gått ad muntlig vei til former som okay, okee, okey dokey og som The Simpsons Ned Flanders: okely dokely.

Tilblivelsen av okey dokey-formen, med det meningsløse rimordet dokey kan for øvrig minne om utviklingen av voksen-/ungdomshilsenen ”ha det” til barneversjonen ha det på badet – gjerne med tillegget din gamle sjokolade.

Martin

Og dermed er vi tilbake til Martin, ikke president Martin van Buren, Old Kinderhook, men til Martin barnebarn. Jeg kan forresten nevne at tilnavnet Old Kinderhook skriver seg fra stedet i staten New York der Martin van Buren var født. Kinderhook kommer fra nederlandsk og betyr vel noe i retning av barnekrok, og derfor melder vi denne gang fra barnekroken: ”Ha det på badet!” OTEI? 

Kommentarer, protester, spørsmål eller andre innspill kan rettes til tlf 97654563 eller til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Artikkeloversikt