Search Login

Demokraten, innlegg 27. juli

Konkurranse

Kitten var et morsomt barn, men han visste det ikke selv. En dag satt han og hørte at de voksne snakket om en eller annen konkurranse. Han var enda så liten at han ikke forbandt noe spesielt med det ordet konkurranse, eller konkeransje som det ofte ble uttalt. Plutselig bryter treåringen inn i voksensamtalen. ”Å, er 'e konkeransjen han hetter 'æ, jæ trudde det var donkeransjen jæ.” Kitten hadde fått med seg at familien ved et tilfelle måtte sende bud etter doktor, og i Fredrikstad var det på første halvdel av 1900-tallet en lege som het Johan Dunker Arntzen.

Mannjevning

En spesiell form for konkurranse kalles for mannjevning. Det er en slags sammenligning mellom to personer for å finne ut hvem som er den beste. Kanskje er det en øvelse som er mest utbredt i den mannlige delen av befolkningen. En spesiell mannjevning ble overhørt på Gressvik for mange år siden. Replikkvekslingen er ganske selvforklarende og gjenfortelles slik:

- Ekken er'e som er flinkast te å spelle tuba, enten jæ eller han Leven?

- D'er du det!

- Drekk!

Selvutvikling

Det høres av og til at noen av en eller annen grunn påpeker at de konkurrerer mot seg selv. På den måten kan de utvikle seg selv og sine ferdigheter uten å hovere over andre.

Det kan jo like fullt føles godt å fortelle om sin utvikling, slik det var tilfellet for en liten gutt som ikke uten en viss stolthet henvendte seg slik til sin bestefar: ” Far, far, i går dret jæ på mæ fem ganger, i da' har jæ dreti bare to!” – Utvilsomt en betydelig utvikling!

Sammenligning

I østfolddialekten kan det fortsatt høres sammenligninger som for utenforstående kan synes temmelig meningsløse. ”Du er’nte no’ mettære du enn jæ” kan vi høre, og da er det ikke snakk om noen spisekonkurranse, for mettære betyr i en slik sammenheng rett og slett bedre. Mettære er et adjektiv i komparativ form, og en kan vanskelig tenke seg formene mett eller mettest med samme betydning. I andre østlandsdialekter kan mett bety fylt/full. ”Der var det mett av folk”, betyr rett og slett fullt av folk.

Likære/likaste er et annet sammenlignende adjektiv. Dette brukes i både komparativ og superlativ form. Eks.: ”Han er’nte stort likære enn broren” og ”Det er det likaste jeg har sett”

Mer som

Min bestemor hadde en ganske sjelden måte å uttrykke sammenligning på. ”Det bryr jæ mæ'nte om mer som katten,” kunne hun si, og det betyr i vanlige ordelag: ” Det bryr jeg meg ikke mer om enn katten.”

Av og til tar dialekten spesielt originale vendinger, og jeg føyer til et siste eksempel på bestemors sammenligningsuttrykk.” Døm er'nte mer'n like som mæra og bjønn.” Den bisarre sammenligningen mellom hest og bjørn er en ting, men legg spesielt  merke til ordstillingen: mer enn like som. Det er nesten så en kan bli fristet til å bruke Knut Hamsuns talende karakteristikk: ”Det er så ravgalt at det grenser til kunst.”

 

Kommentarer, protester, spørsmål eller andre innspill kan rettes til tlf 97654563 eller til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Artikkeloversikt