Search Login

På sirkus

I dag inviterer vi til en sirkusforestilling som fant sted i Oslo på 1920-tallet mens hovedstaden fortsatt hadde navnet Christiania. Sirkus Norbeck var i byen og klovnen Kiki var en av attraksjonene. Klovnens borgerlige navn var Hartvig Eriksen. Han var født og oppvokst på Lisleby. Som kortvokst ble han tidlig etterspurt i når sirkusene besøkte Fredrikstad. Han var født i 1884 og allerede i 1904 bega han seg ut i den store verden og reiste i mange år på kryss og tvers i Europa, men etter at  første verdenskrig var slutt, kom han hjem til Norge.

Nå syntes de to søstrene at det var stas å oppleve hjembyens store, lille mann.

(Vi er klar over at betegnelsen dverg etter hvert har blitt et belastet ord, men vi bruker det her fordi det var slik det ble fortalt. Hartvig selv reserverte seg mot yrkesbetegnelsen klovn og kalte seg selv ”dumpeter”)

Fra ”Arvegods” klipper vi:

På sirkus

Tante Sigrid og tante Martha var på sirkus i Oslo. Da klovnen skulle opptre med sitt nummer, oppdaget de at det var dvergen Herta fra Fredrikstad. De kjente jo ham fra før, og da klovnen kom nært nok, ropte tante Sigrid til ham: ”Hei Hartvig, hei Hartvig!” ” Meg ikke kenne Dem, meg ikke snakke norvegen,” sa klovnen. Han ville vel bokstavelig talt prøve å bevare masken. Men tante Sigrid svarte kjapt, som alltid: ”Jo, du kan snakke norvegen, det kunne du i hvert fall da vi fløy ner'os Rypåsa ne'på Stranda!”  ”Jaså, er'e deg 'a Sigrid, er’e deg ’a Martha,” sa klovnen som ikke kunne snakke norwegen.

PS

Vi går ut fra at den ”Stranda” som tante Sigrid snakket om må være Lislebystranda siden hun selv var fra Guldbergsiden. Men hvem var ”Rypåsa” i dagens sitat? Her trenger vi lesernes hjelp.

Artikkeloversikt