Search Login

Demokraten, innlegg 27. april

Handtering og håndtering

”Ja, der var’e handtering,” kunne mamma si, og da mente hun noe i retning av at det var full aktivitet. Uttrykket var alltid positivt ladet.

Hvis en brukte formen ”håndtering” hadde det en mer nøytral beskrivelse av å betjene, eller å takle, gjerne en gjenstand eller en situasjon.

Ordene ble dessuten uttalt forskjellig.  

Handtering hadde trykk på første stavelse og ble uttalt som som ”epleskrott”.

Håndtering ble uttalt med trykk på andre stavelse, omtrent som ”fordeling”.

Mammadalt

”Mammadilt, mamma dalt, mamma spekesild og salt,” er en erteregle som unger over store deler av landet har ropt til hverandre.

Både mammadilt og mammadalt er nevnt i Norsk Riksmålsordbok, mens Bokmålsordboka på nett bare har varianten mammadalt. I begge ordbøker er det en betegnelse på et barn som bare henger i skjørtene på mor. Selv om jeg er på linje med Bokmålsordboka, får jeg litt problem med å forklare orddelen –dalt, mens –dilt kan forklares  som ”en som dilter” etter mora si.

Mamma mia

Er et annet uttrykk der mor figurerer. Dette er et uttrykk som er vesentlig eldre enn både ABBAs popmelodi og filmen som viser tilbake på denne. Uttrykket skriver seg nok fra det italienske ”mia mamma” og som selvsagt betyr min mamma. Det blir brukt for å uttrykke at en er overrasket eller imponert over noe.

Mårr

Vi har tidligere i spalten nevnt ’a mårr, som er en dialektutgave av ”da mor”.

Kontaminasjoner

Sammenblanding av forskjellige uttrykk kan være morsomme og i ”mor-avdelingen” kan vi nevne ”han meler sin syke mor”, som er en morsom sammenblanding av begrepene ”mele sin egen kane” og ”be for sin syke mor”. Begge uttrykk dekker nok det samme, litt habilitetstvilsomme sinnelag som enkelte kan ha når de argumenterer for en sak der de nok  har egennytten som et vikarierende element.

Det var ingen kjære mor

Dette er et interessant uttrykk som ofte brukes som en beskrivelse av en sak som det ikke er noe å gjøre med. Uttrykket har vært fremme i flere språkfora i den siste tiden. Det overraskende og interessante er at dette ikke i det hele tatt dreier seg om ”mor”. Det er rett og slett en forvanskning av ordet ”kjæremål”, altså en juridisk betegnelse på en ”anke”.  Altså: Her er det ingen mulighet for kjæremål, dvs saken er avgjort.

Kommentarer, protester, spørsmål eller andre innspill kan rettes til tlf 97654563 eller til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Artikkeloversikt