Search Login

Demokraten, innlegg 20. april

Hårfine betraktninger om kleggenavn

Jeg kunne vel være 13-14 år da jeg fikk oppfylt min drøm om å få klippet meg snæbbus. Lesere vil vel kanskje reagere på at jeg ikke bruker stor forbokstav, for Snæbbus er jo beviselig et egennavn, selv om det dreier seg om et kjælenavn, tilnavn, klengenavn, eller kleggenavn, som vi sa. (Mer om dette senere).

Det gikk flere tiår før jeg måtte innrømme at jeg hele livet hadde trodd at Per Kristoffersen hadde fått navnet Snæbbus fordi han hadde sin korte snaue hårklipp. Sannheten er jo nærmest motsatt: Snæbbus hadde skapt en hårmote som bar hans (klegge-)navn.

 

Sammenhengen var jo der uansett, men min forvillede oppfatning var nesten å ligne med den logiske substans i følgende værtegn: ”Når flaggene står rett ut, blir det vind!"

 Jæ vi'nte ha sånn sveis som Ottesen!

Murmester Rolf Olsen fikk i sin tid en fortvilt protest fra en av sine sønner under en mer eller mindre radikal hårklippseremoni hjemme i Karivold. Sønnen syntes nok at hårdottene som falt begynte å innta dimensjoner. Han så for seg et skandaløst resultat og slapp løs en gråtkvalt protest: ”Jæ vi’nte ha sånn sveis som Ottesen!” (Mange vil nok huske Birger Ottesen på Bethel, som hadde en meget karakteristisk fullmåne, innrammet av en markant hårkrans over ørene og i nakken)

Ottesen selv fikk høre historien og moret seg over den, men som han sa: ”Jeg har’nte måne, jeg sø, jeg har bare litt brei skill!

Hos barbereren

I tidlige gutteår bar vi nok våre hjemmeklipte hoder nesten uten motforestillinger. Men i tidlig tenåringsalder insisterte vi på å overlate skjønnhetsklippen til de lokale fagfolk. I dagligtale kalte vi dem bar’berere, etter den sylskarpe logikken at deres fag opprinnelig var knyttet til barbering, altså måtte de være bar’berere. Jeg undret meg tidlig over at det på skiltet utenfor salongene sto ”Barber”, fordi jeg syntes ordet var for kort. Det manglet liksom endelsen –er, omtrent som at det skulle stå ”snekk” utenfor et snekkerverksted, men samtidig hadde jeg ikke noen motforestilling mot formen ”Bar’bersalong”.

Men dette er så vidt meg bekjent, den eneste yrkesgruppe som også leksikalsk er notert med to ulike, likestilte former, nemlig barber og barberer. Ordet kommer fra det latinske ordet barba, som  betyr skjegg.

Også på svensk operereres det med to ulike betegnelser, barber og barberare. På dansk finnes bare formen barber. Til gjengjeld kommer ”Den danske ordbog” med en plausibel forklaring på dobbeltformene: Barberer skriver seg fra middelnedertysk, mens barber kommer  fra det middelalderlatinske barberius.

Et billigere alternativ

Fetter Jan hadde en tidlig utviklet økonomisk sans og et modig sinn. Han kom hjem med et meget særpreget og  snauklipt hode. Og med stolthet viste han frem det ”Snæbbuslignende” resultatet og fortalte at han nå hadde spart to kroner og femogtyve øre. Han hadde nemlig fått klipt seg hos frisøren som holdt til i Glemmengata/Damstredet i Fredrikstad, han som på folkemunne ble kalt for ”Dødskløppær’n”. Som sagt hadde Jan en meget økonomisk og pragmatisk holdning til frisørfaget.

De ekstra navnene

Østfold har som tidligere fotballfylke nr. 1 i landet en høyt utviklet kultur for kleggenavn, klengenavn, kallenavn eller hva vi nå ellers vil kalle dette fenomenet. Det er for øvrig ikke bare på norsk at vi har filologiske spekulasjoner om disse betegnelsene. På engelsk kalles det ”nicknames”, og det verserer flere teorier om hva dette ordet kommer av. Hvem er denne Nick? Noen mener at det er et annet navn på Djevelen, men den sannsynlige sammenhengen er at det opprinnelig ikke kaltes ”a nickname” men at det het ”an ekename”, altså ”et økenavn”, som også brukes på norsk.

Og dermed er vi fremme ved begynnelsen igjen: ”Snæbbus” kommer ikke av ”snau”-skalle eller –hode, men tvert imot er det frisyren som skriver seg fra mannen Snæbbus. Han fikk visstnok navnet av sin trener som tidlig komplimeterte den kommende fotballstjernen med uttalelsen: ”Du er litt av en snæbb, du!”

Kommentarer, protester, spørsmål eller andre innspill kan rettes til tlf 97654563 eller til  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Artikkeloversikt