Search Login

Demokraten, innlegg 23. februar

Fra forrige uke
Vi har fått noen interessante innspill i forbindelse med "menær på" fra forrige ukes spalte. Ottar Hval Blekken "menær på" at denne spesielle preposisjonsbruken kan ha smittet fra uttrykk som "tror på" og "husker på". Dette høres rimelig ut, og det kan sikkert finnes flere, som "stole på" og "komme på".

Det trur jæ på
Og nettopp fordi OHB nevnte "tror på", kommer jeg på (sic) at "tror på" brukes av enkelte (kanskje yngre språkbrukere?) på en noe avvikende måte fra det som er "vanlig". Hvis jeg sier for eksempel at "Arne måtte gå hjem fra skolen i dag", eller "Bernt har fått ny jobb", kan yngre mennesker svare: "Ja, det trur jæ på". Dette høres fremmed ut og jeg tror "normalsvaret" rett og slett er "jaså" eller "sier du det". Jeg mottar gjerne kommentarer på dette fenomenet.

Atter
Merete Nesset, for mange østfoldinger kjent fra Østfoldpanelet i NRK radio sier i sin kommentar: "Jæ menær på atter jæ har hørt uttrykke' før" og løfter dermed dialektfenomenet "atter" frem for kommentar. Kanskje brukes dette "atter" for å få litt mer tid, omtrent som når vi sier "mennnee" der vi bare skulle sagt "men"? Dette styrkes av observasjonen av at noen trekker ordet ut slik at det kan høres slik ut: "jeg har tenkt attereee...."

Dialekt og bibelspråk
Det blir gjerne litt komisk når et høytidelig og klerikalt språk forstyrres av slike muntlige uvaner. Og slik hørtes det ut da en prest eller predikant skulle preke over teksten Joh. 5,24: Den som hører mitt ord og tror ham som har sendt meg, han har evig liv og kommer ikke til dom, men er gått over fra døden til livet.
Slik startet han sin preken med retorisk ettertrykk: "Den som atter dør førenn atter han dør, han dør ikke når atter han dør"

Din tale skal være ja, ja og nei, nei.
Slike muntlige uvaner er vanskelig å utrydde i sin egen språkrøkt, og hvem er det ikke som hadde moro av å registrere hvor mange ganger våre lærere gjorde slike feil.
Kanskje har det noe med dialekt å gjøre, men som sagt tror jeg helst at det dreier seg om muntlige uvaner. Personlig blir jeg aldeles opphengt i å legge merke til hvor mange ganger vår skiskytterdronning Tora Berger fletter inn et lite, sjenert "ja" i løpet av et seiersintervju.
På samme måte husker jeg at den gamle skikongen Oddvar Brå startet sine kommentarer med "nei". "Hva tenkte du da du fikk høre at du lå 15 sekunder foran?" kunne reporteren spørre. "Nei, det er klart atter..," svarte Brå.

Kommentarer, protester, spørsmål eller andre innspill kan rettes til tlf 97654563 eller til www.folkeminne.no

Artikkeloversikt