Search Login

Demokraten, innlegg 26. januar

En dåre kan spørre...
Vår dialekts korteste spørreord er ganske enkelt: "Å", som kan bety både hva og hvor.

Å er det for e' kattugle?
Pappa hadde blitt kjæreste med mamma og hadde fått et bilde som han hadde med seg hjem. Bildet ble liggende på kjøkkenbordet da faren og broren kom hjem fra jobben på Værste'. Først kom faren. "Å er 'e for e' kattugle?" var hans kommentar. Like etter kom onkel John. Han kastet et blikk på bildet og sa: "Heng det ut på dass!"

Å er'e lekt te at jæ fekk så dårlig karrater?
Pappa fortalte om en skolekamerat som syntes at han hadde fått ufortjent dårlige karakterer. Han troppet opp på lærerværelset, satte hendene i siden og sa med tydelig irritasjon: "Å er'e lekt te at jæ fekk så dårlig karrater?" Modig fremtreden av en tretten-, fjortenåring den gangen. I denne omgangen skal vi konsentrere oss om spørreordet, men det er likevel interessant å peke på hele spørresetningen Å er'e lekt te' (hva er det likt til = hvordan kan det ha seg).

Å er 'u ifrå, ekken er 'u sønn te?
Bestefar hadde en stor, svartmalt eke. På grunn av sin raushet og sitt store kontaktnett kom det i hele vår barndom folk fra Solli og andre steder og spurte om å få låne eka for å dra ut på Krogstadfjorden og fiske. Det var aldri nei i bestefars munn, men de besøkende måtte alltid gjennom et intervju: "Å ér 'u ifrå, ekken ér 'u sønn' te?" Og så fulgte en hyggelig prat om felles kjente, pluss en formaning om bruk av båten. Men et av barnebarna måtte alltid ned og sjekke om båten var riktig fortøyd etter at gjestene var reist.
Vi barnebarna låner ofte bestefars intervjuform og uttale når vi presenteres for nye mennesker.

Å har 'u breioksa hen?
Bestefar fortalte om en tidligere nabo, som var så bråsint. En dag hadde han ved en tilfeldighet blitt innnelåst på do. Han strevde fælt med å slippe ut, og til slutt fikk han ålet seg ut gjennom det lille vinduet. På det tidspunktet hadde han aset seg opp til et betydelig sinne. Han styrtet inn på kjøkkenet og sa, henvendt til kona: " Å har 'u breioksa hen?! Kona skjønte at gubben var alvorlig sint, så hun spurte: "Å ska du med den'a far" "Jæ ska' høgge hue' a'n!" sa bonden" "Å gjør'nte det 'a far, " sa kjerringa. "Han har ærlig fort'ent sin dø!" avsluttet mannen.

Kommentarer, protester, spørsmål eller andre innspill kan blogges, evt. rettes til tlf 97654563 eller til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Artikkeloversikt