Search Login

Demokraten, innlegg lørdag 13. oktober

Det er bara e' bøy

Det er bara e' bøy, sa kjerringa, det hadde regna i fjorten dager. Dette var et av mammas faste uttrykk når vi ungene sutret over været, eller hun ville se muntert på et regnvær som aldri så ut til å gi seg.

Sukkelade

Ordveksling mellom to kunder i butikken til tante Else (Torvets Tobakk). Kundene var tilsynelatende ikke kjenninger:
- Eter 'u sukkelade du som er så tøkk 'æ? 
- D'ær'nte jæ som ska ha sukkelade se, Det er kæll'n han eter sukkelade han se for han røkær'nte.
'Sukkelade' er en form som har sammenheng med det som kalles folkeetymologi. Første del av ordet sjokolade har lydlikhet med sukker, og fordi sjokoladen er søt foretar en underforstått kobling. Enkelte uttaler til og med første del av ordet fullt ut: 'sukkerlade', men dette blir oftest brukt som en spøkefull form og uttalt med u-lyd.

 

Kommunikasjon

Denne samtalen kunne vært hentet fra revyscenen, men den var likevel vitnefast og sann. To gamle kamerater treftes nede ved brygga og utvekslet nyheter og gamle minner. Og så gikk det som det av og til kan gå når en veksler mellom ulike temaer. – Den ene ble hengende litt igjen i sin ettertenksomhet. De hadde snakket om eka til hyttenaboen, men så hadde den andre begynt å småprate om kjerringa til hyttenaboen. "Hvor gammal kan ho væra nå' a? spurte han. "Ho kan væra så gammal ho vil bara ho er tett," svarte kameraten.

 

Hvor er jæ hen nå?

Tidlig i privatflyvningens historie hendte det at en flyver hadde kommet helt ut av kurs. Han fløy lavt over jordet der en bonde gikk og pløyde. "Hvor er jeg hen nå?" ropte flyveren. Bonden snudde seg halvt og viftet foraktelig med armen. "Nei, vær rolig, jæ ser dæ da!!" ropte han. Han trodde at flyveren lekte tittei-leken.

Artikkeloversikt