Search Login

Demokraten, innlegg 10. november

INNSPILL

Fra Johan Fredrik Soli, Fredrikstad fikk vi følgende forklaring på uttrykket "kveld og veabøl". Dette henger sammen med en et punkt i arbeidsavtalen til sagbruksarbeiderne i tidligere tider. På slutten av arbeidsdagen kunne hver arbeider ta med seg et fange med kapp fra sagen til oppfyring av huset hjemme.

Litt mer fra sagbruksmiljøet:

BLESSE SÅ FØKKE
Skjønnskrift var vel kanskje ikke blant de mest fremtredende ferdigheter til sagbruksarbeiderne. Grove arbeidsnever var lite egnet til den type finmotorikk. En dag lå følgende bekjed til arbeidslaget rundt oppgangssaga: Sekke mølle nisse blesse så føkke order far halvåsjen. Beskjeden var totalt uforståelig, men det kunne jo være viktig, så en på arbeidslaget tok kontakt med formannen som hadde skrevet lappen. "Ser'u'nte de' a," sa formannen. "Det står: Steng møla inne, det båser så det fyker. Ordre fra Halvorsen!"
Når det blåser fælt, pleier vi å si: "Blesse så føkke!"

Mange gode replikker falt på krakken som ofte sto utenfor disken på bua eller kramboden. Der satt tidligere tiders pensjonister og kommenterte verdens skjeve gang i sin alminnelighet og bygdelivet i særdeleshet.

INTIMHANDEL
Pappa overhørte en replikk på en velassortert landhandel for mange tiår siden. Det var enda på den tiden at butikken hadde funksjon som sosialt møtepunkt for folk som ikke fylte dagene sine med arbeid eller ungepass. En eldre kar satt utenfor disken og fulgte med på det som skjedde. En finere frue kom inn og satte diskenspringeren i gang med å hente alle slags varer. Til sist ba hun om to ting. "Jeg må ha to ruller toalettpapir," sa hun nærmest litt beskjemmet over å forlange så vidt intime produkter mens fremmede mannfolk var til stede. "Og så må jeg ha en eske brun skokrem," sa hun. Mannen på kundebenken betraktet de siste varene, og så sa han, henvendt til den fine fruen: "Ske'u blanke ræva di?" Pappa fortalte at ingen torde le av vittigheten, ikke da, men vi ler fortsatt av replikken i dag, mer enn sytti år senere.

Kom gjerne med kommentarer eller innspill her på siden eller til tlf 97654563 

 

Artikkeloversikt